University of Pisa Summer & Winter Schools

Introductie

Lees de Officiële Beschrijving

De universiteit van Pisa is een openbare instelling met twintig afdelingen , met onderzoekscentra op hoog niveau in de sectoren landbouw, astrofysica, informatica, engineering, geneeskunde en diergeneeskunde. Bovendien heeft de universiteit nauwe banden met de Pisan-instituten van de Nationale Onderzoeksraad , met vele culturele instellingen van nationaal en internationaal belang, en met de industrie, met name die van de informatietechnologie , die een fase van snelle expansie doormaakte in Pisa tijdens de jaren zestig en zeventig.

De universiteit van Pisa werd officieel opgericht in 1343 , hoewel een aantal geleerden beweren dat de oorsprong ervan teruggaat tot de 11e eeuw.

Het vroegste bewijs van een Pisan "Studium" dateert uit 1338 toen de gerenommeerde jurist Ranieri Arsendi vanuit Bologna naar Pisa verhuisde. Hij werd samen met Bartolo Da Sassoferrato , een docent burgerlijk recht, door de gemeente betaald om openbare lessen te geven.

De pauselijke stier ' In supremae dignitatis ', verleend door paus Clemens VI op 3 september 1343, erkende het 'Studium' van Pisa als een ' Studium Generale '; een instelling voor voortgezet onderwijs opgericht of bevestigd door een universele autoriteit, het pausdom of rijk. Pisa was een van de eerste Europese universiteiten die kon bogen op dit pauselijk attest, dat de universele, wettelijke waarde van zijn onderwijskwalificaties garandeerde.

De eerst onderwezen onderwerpen waren: Theologie, Burgerlijk Recht, Canon Law and Medicine. In 1355 begon Francesco Da Buti , de bekende commentator van Dante's Divine Comedy, les te geven aan het "Studium".

Pisa en zijn "Studium" ondergingen een periode van crisis rond de eeuwwisseling van de 15e eeuw: de verovering van de stad door de Florentijnen verwoestte het economische en sociale leven. Inderdaad, er is al tientallen jaren gebrek aan documentair bewijs van het reguliere functioneren van de universiteit.

In 1473, dankzij Lorenzo dei Medici , hervatte het Pisan Studium zijn systematische ontwikkeling en de bouw van een gebouw voor het houden van lessen werd voorzien in 1486. ​​Het gebouw - later bekend als Palazzo della Sapienza (het gebouw van kennis) - bevond zich in het veertiende-eeuwse Piazza del Grano. Het beeld van een cherub werd geplaatst boven de Poort "Dell'Abbondanza" (de Poort van Overvloed), leidend naar de Piazza, vandaag nog steeds het symbool van de Universiteit .

Na de opstand tegen Florence in 1494 en de oorlog die volgde, leed het Pisan Studium een ​​periode van verval en werd het overgebracht naar Pistoia, Prato en Florence. De ceremoniële heropening van de universiteit, op 1 november 1543, onder heerschappij van hertog Cosimo I dei Medici , werd beschouwd als een tweede inauguratie. De kwaliteit van de universiteit werd bevorderd door het statuut van 1545 en het Pisan Athenaeum werd een van de belangrijkste in Europa voor onderwijs en onderzoek. De stoel van "Semplici" (plantkunde) werd gehouden door Luca Ghini , oprichter van 's werelds eerste botanische tuinen, opgevolgd door Andrea Cesalpino , die de eerste wetenschappelijke methodologie voor de classificatie van planten pionierde en wordt beschouwd als een voorloper in de ontdekking van de bloedsomloop . Gabriele Fallopio en Marcello Malpighi gaven les in anatomie en geneeskunde.

Galileo Galilei, geboren en gestudeerd in Pisa, werd in 1589 professor in de wiskunde aan het Pisan Studium.

De rol van de universiteit als staatsinstelling werd steeds nadrukkelijker tijdens de Medici Groothertogdom. Een protectionistisch beleid zorgde voor een consistente kern van geleerden en leraren: wetten uitgegeven door Cosimo I, Ferdinando I en Ferdinando II verplichten diegenen die van plan waren een diploma te behalen om het Studium van Pisa bij te wonen. In deze periode worden verschillende illustere figuren in Pisa voorgelezen, met name op het gebied van recht en medicijnen .

De ontwikkeling van de universiteit ging verder onder de Lorenas. Ze voltooiden de bouw van het astronomisch observatorium (een project geïnitieerd door de Medicis), evenals het verrijken van de Universiteitsbibliotheek met belangrijke publicaties, de ontwikkeling van de Botanische Tuinen en het Natuurwetenschappelijk Museum en ze richtten nieuwe stoelen op, zoals Experimentele Natuurkunde en Chemie.

De annexatie van Toscane aan het Napoleontische rijk resulteerde in de transformatie van het Studium in een keizerlijke academie: het Athenaeum werd een afdeling van de Universiteit van Parijs en de cursussen en studieprogramma's werden gestructureerd volgens het Franse openbare onderwijsmodel. Vijf nieuwe faculteiten werden opgericht (Theologie, Rechten, Geneeskunde, Wetenschap en Literatuur), samen met examens, verschillende kwalificatietitels en afstudeerscripties. In 1813 werd 'La Scuola Normale Superiore ' opgericht, als een tak van de 'Ecole Normale de Paris'.

De restauratie kon de effecten van de Napoleontische ervaring niet opheffen. Het eerste congres van Italiaanse wetenschappers werd in 1839 in Pisa gehouden. 421 wetenschappers en meer dan 300 experts uit verschillende disciplines bespraken zoölogie, vergelijkende anatomie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, agronomie, technologie, plantkunde, vegetatiefysiologie, geologie, mineralogie, geografie en geneeskunde.

In 1839 - 1840 bewerkte de directeur van onderwijs, Gaetano Giorgini, de belangrijkste hervorming in de universiteit van Pisa door het aantal faculteiten tot zes te brengen (theologie, rechten, literatuur, geneeskunde, wiskunde en natuurwetenschappen) en creëerde de eerste ter wereld voorzitter van Landbouw en schapenhouderij.

In 1846 werd de Scuola Normale heropend. Ondertussen verspreidden liberale en patriottische idealen zich in Athenaeum en een bataljon van de universiteit - samengesteld uit docenten en studenten - onderscheidde zich in de slag bij Curtatone en Montanara in 1848 .

Tijdens de 'Tweede Restauratie', in 1851, verenigde Leopoldo II de universiteiten van Pisa en Siena in een uniek Etruskisch Athenaeum, gedeeltelijk gemotiveerd om economische redenen, maar vooral voor politieke controle. De faculteiten theologie en rechten rustten in Siena; terwijl die van Literatuur, Geneeskunde, Wiskunde en Natuurwetenschappen in Pisa bleven. Na de Florentijnse opstand en de vlucht van de groothertog in 1859 was een van de eerste maatregelen die door de Voorlichtingsregering waren opgelegd de restitutie aan de stad Pisa van haar Studium met alle zes faculteiten.

Met de geboorte van het Koninkrijk Italië werd de universiteit van Pisa een van de meest prestigieuze culturele instellingen van de nieuwe staat . Tussen de tweede helft van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw onderwezen de volgende prestigieuze docenten in Pisa: de advocaten Francesco Carrara en Francesco Buonamici , de filologen Domenico Comparetti en Giovanni D'Ancona , de historici Pasquale Villari , Gioacchino Volpe en Luigi Russo , de filosoof Giovanni Gentile , econoom Giuseppe Toniolo en wiskundigen Ulisse Dini en Antonio Pacinotti . Het eerste Europese instituut voor historische taalkunde werd opgericht in 1890 in Pisa.

Tijdens de jaren van het fascisme was het Pisa Athenaeum een ​​actief centrum voor politiek debat en antifascistische organisatie .

Na de tweede wereldoorlog keerde de Universiteit van Pisa terug naar de avant-garde in vele kennisgebieden . Aan de faculteiten van Ingenieurswetenschappen en Farmacie, gevestigd voor de oorlog, werden toegevoegd Economie, Vreemde talen en Literatuur en Politiek. In 1967 werd de 'Scuola Superiore di Studi Universitari e Perfezionamento S. Anna' opgericht, die samen met 'La Scuola Normale' een zeer prestigieus leer- en leercentrum vormde.

Locaties

Lucca

The University of Pisa

Address
55100 Lucca, Toscane, Italië

Batavia

Address
Fermi National Accelerator Laboratory
60510 Batavia, Illinois, Verenigde Staten

Livorno

Address
Località San Gaetano, Via del Porto
57016 Livorno, Toscane, Italië

Pompei

Address
Parco Archeologico di Pompei
80045 Pompei, Campania, Italië

Lucca

Address
Fondazione Campus ,via del Seminario prima, n. 790, Monte S. Quirico
55100 Lucca, Toscane, Italië

Lecce Nei Marsi

Address
67050 Lecce Nei Marsi, Abruzzo, Italië

Sillico

Address
55036 Sillico, Toscane, Italië

Turijn

Address
10123 Turijn, Piedmont, Italië

Massa

Address
Castello di Castiglione del Terziere
54021 Massa, Toscane, Italië

altopascio

Address
Via della Chiesa 1 Badia Pozzeveri
55011 altopascio, Toscane, Italië

Pisa

Address
Pisa, Toscane, Italië

Opleidingen

Cursus
Propedeuse
Zomercursussen
Deze school biedt ook: