
Cursus in
De miljarden voeden: uitdagingen en innovatie in voedsel- en waterzekerheid Vrije University - Summer & Winter graduate programs

Invoering
In deze cursus onderzoek je een reeks benaderingen van voedsel- en waterzekerheid, van internationale beleidsovereenkomsten tot gemeenschapsactiviteiten.
Er zijn vandaag 7,8 miljard mensen te voeden en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot ongeveer 10 miljard in 2050. Er is meer voedsel nodig, en meer voedsel betekent meer water voor gewassen en vee om te groeien.
Deze cursus is evidence-based en behandelt voedsel- en wateruitdagingen en innovatieve interventies vanuit verschillende disciplinaire perspectieven en sociaal-culturele contexten, met behulp van praktijkvoorbeelden. Interactieve theoretische hoorcolleges worden afgewisseld met debatten, groepswerk en een veldbezoek. Studenten zullen profiteren van discussies met hun leeftijdsgenoten met verschillende disciplinaire achtergronden en landen van herkomst. Tenminste vijf van de volgende onderwerpen komen aan bod:
- Aanjagers van voedsel- en waterzekerheid
- Voedselsystemen en transdisciplinair onderzoek
- Waterbeheer in overstromingsgevoelige gebieden en waterschaarste gebieden
- Voedsel (en water) prijzen en voedseleconomie
- Innovatieve ingrepen om de wereld duurzamer te voeden
We brengen de praktijk naar de klas door praktijkvoorbeelden uit Nederland en projecten in Afrika en Zuidoost-Azië te gebruiken. Beoordeling is gebaseerd op deelname van studenten en het maken van een digitale poster (1 per groep), gebaseerd op peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften ondersteund door andere, niet-academische, maar maatschappelijk relevante artikelen, die tijdens de les wordt gepresenteerd (door middel van een mondeling groepspresentatie).