Keystone logo
Zwitserland

Studie Academische cursus in Zwitserland 2024

Verander valuta

Basis maandelijkse kosten van levensonderhoud

 • Huur in een gedeelde flat

  1030
 • Aandeel nutsvoorzieningen

  81
 • Internet abonnement

  52
 • Lokaal vervoer

  84

Voorbeeld levensstijl kosten

 • Fastfood-combinatie

  16
 • bioscoopkaartje

  21
 • Pint lokaal bier

  7

Visumvereisten

 1. C-visum – voor korte cursussen (zomercursussen, taalscholen) die maximaal drie maanden duren.
 2. D-visum – voor cursussen die langer dan drie maanden duren.

Welk type visum heeft u nodig?

Visa naam

C-visum; D visum

Prijs en valuta

EUR 0

Voor een studentenvisum is de aanvraag gratis; er kunnen echter enkele uitzonderingen zijn.

Wie kan het visum aanvragen?

Hoewel Zwitserland geen lid is van de EU, kunnen EU-burgers in het land naar de universiteit gaan. Studenten die niet de EU/EER-nationaliteit hebben, moeten contact opnemen met de Zwitserse ambassade of het consulaat in hun thuisland om een visum aan te vragen voordat ze het land binnenkomen.

Voor cursussen van maximaal drie maanden – zomercursussen, taalscholen – heeft u mogelijk een Schengen C-visum voor kort verblijf nodig; voor cursussen langer dan drie maanden heeft u mogelijk een nationaal D-visum voor de lange termijn nodig.

U kunt niet met een toeristenvisum voor drie maanden naar Zwitserland komen en dit na aankomst in Zwitserland wijzigen in een verblijfsvergunning voor studenten. Dus zelfs als u bent vrijgesteld van een inreisvisum, zoals onderdanen van Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Japan, Maleisië of Singapore, moet u nog steeds een verblijfsvergunning aanvragen voordat u aankomt als u van plan bent langer te blijven dan 90 dagen.

Alle internationale studenten, inclusief EU/EFTA-burgers, moeten binnen 14 dagen na aankomst in Zwitserland een verblijfsvergunning aanvragen bij een Residents Registration Office.

Waar kunt u de aanvraag doen?

Zwitserse ambassade of consulaat

U moet een visum aanvragen via de Zwitserse ambassade of het consulaat in uw eigen land.

Website:

Hoe de aanvraag doen?

Wanneer u een bevestiging van acceptatie hebt ontvangen van een Zwitserse universiteit of privéschool, moet u contact opnemen met de Zwitserse ambassade in uw land voor informatie over de toegangsformaliteiten voor Zwitserland. Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om jezelf tijdens je studie te onderhouden.

U moet een aanvraagformulier invullen en ondersteunende documentatie in het Frans, Duits of Engels indienen, dus het kan zijn dat u uw documenten moet vertalen.

Voor Schengen C-visa voor korte termijn omvat de documentatie:

 • een geldig paspoort/reis-ID;
 • bewijs van voldoende financiële middelen om uw kosten te dekken terwijl u in Zwitserland bent;
 • zorg-/ongevallenverzekering;
 • bevestiging van geboekte cursussen inclusief betaalde vergoedingen;

als je jonger bent dan 18 jaar, een geboorteakte en toestemming om te reizen als je alleen naar Zwitserland komt, of kopieën van het visum van de ouders als ze mee gaan.

Voor een langdurig D-visum omvatten de documenten:

 • een geldig paspoort/reis-ID;
 • bewijs van voldoende financiële middelen om uw kosten te dekken terwijl u in Zwitserland bent, of u nu uzelf bent of een sponsor, zoals kopieën van bankafschriften of een brief van de bank;
 • bewijs van zorgverzekering met dekking voor ongevallen;
 • motivatiebrief waarin je uiteenzet waarom je naar Zwitserland wilt komen om te studeren en hoe dit je carrière ten goede komt;
 • bevestiging van inschrijving bij een erkende Zwitserse onderwijsinstelling;
 • bevestiging van betaald cursusgeld;
 • uw CV;
 • kopieën van eerdere onderwijscertificaten en diploma's;
 • een ondertekende brief waarin wordt bevestigd dat u Zwitserland aan het einde van de cursus zult verlaten.

Ook kan er gevraagd worden om een taaltoets te maken om er zeker van te zijn dat je lessen kunt volgen.

Als je postdoctorale studies wilt volgen, moet je een bewijs overleggen dat je bent toegelaten tot een postdoctorale opleiding en over de juiste kwalificaties, voldoende financiële middelen en een woonplek beschikt.

Wanneer moet je solliciteren?

U moet een afspraak maken bij de Zwitserse ambassade of het consulaat bij u in de buurt zodra u de acceptatiebrief van de Zwitserse onderwijsinstelling ontvangt. U dient de afspraak voor een visumgesprek al 6 maanden voor aanvang van uw studie maar uiterlijk tien weken voor vertrek in te plannen.

De verwerkingstijden voor visumaanvragen kort verblijf zijn 10-15 dagen; en acht tot tien weken voor visa voor een verblijf van langere duur.

De lengte van het studentenvisum is afhankelijk van de duur van je cursus. De verblijfsvergunning wordt voor één jaar verleend en kan worden verlengd.

Verwerkingstijd

10 Weeks

Werkmogelijkheden

U mag parttime werken voor maximaal 15 uur per week tijdens de vakantieperiodes en fulltime werken, maar pas nadat u zes maanden in Zwitserland hebt gewoond.

Als je al een masterdiploma van een buitenlandse universiteit hebt en je werkt in Zwitserland voor je Zwitserse universiteit of instituut, hoef je geen zes maanden te wachten, maar kun je meteen aan de slag. Uw werkgever moet een tewerkstellingsvergunning voor u aanvragen. Je moet je status van voltijdstudent behouden en laten zien dat je vooruitgang blijft boeken in je studie.

Buitenlandse studenten kunnen na hun afstuderen zes maanden in Zwitserland blijven om werk te zoeken.

Uren per week

15

Waarom heb je dit type visum nodig?

Uw visumaanvraag kan worden afgewezen als u geen bewijs kunt overleggen van de vereiste financiële middelen of als u onjuiste of onvolledige documenten verstrekt.