Keystone logo
Zweden

Studie Academische cursus in Zweden 2024

Verander valuta

Basis maandelijkse kosten van levensonderhoud

 • Huur in een gedeelde flat

  428
 • Aandeel nutsvoorzieningen

  30
 • Internet abonnement

  28
 • Lokaal vervoer

  74

Voorbeeld levensstijl kosten

 • Fastfood-combinatie

  8
 • bioscoopkaartje

  13
 • Pint lokaal bier

  6

Visumvereisten

 1. Visum kort verblijf - als u voor minder dan drie maanden naar Zweden komt.
 2. Visum voor lang verblijf type D (verblijfsvergunning voor studies) - als u van plan bent langer dan drie maanden in Zweden te blijven.

Welk type visum heeft u nodig?

Visa naam

Visum kort verblijf; Visum voor lang verblijf type D

Prijs en valuta

SEK 1000

De aanvraagkosten voor een studentenvisum bedragen momenteel 1000 SEK.

Wie kan het visum aanvragen?

Burgers van EU/EER/Scandinavische landen kunnen zonder verblijfsvergunning of visum in Zweden wonen en studeren.

Burgers van Zwitserland moeten een visum aanvragen als hun studie langer dan drie maanden duurt. Ze kunnen echter onmiddellijk na aankomst in Zweden met hun studie beginnen of zich aanmelden voordat de toelating tot de universiteit wordt aangekondigd.

Studenten die staatsburger zijn van landen buiten de EU of EER en in Zweden willen studeren, hebben een studentenvisum of een verblijfsvergunning nodig. Als u van plan bent om korter dan drie maanden in Zweden te blijven, heeft u een visum nodig voor het geval u geen staatsburger bent van een van de landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht in Zweden. Als je studie langer dan drie maanden duurt, heb je een verblijfsvergunning nodig om Zweden binnen te komen en er te studeren.

Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, moet je toegelaten zijn tot voltijdse studies van een opleiding of opleiding waarvoor je aanwezig moet zijn op de universiteit of hogeschool.

Waar kunt u de aanvraag doen?

Online / Zweedse ambassade of consulaat

Nadat u uw visumaanvraag online heeft voltooid, moet u een afspraak maken met de Zweedse ambassade of het consulaat voor een interview, om gefotografeerd te worden en vingerafdrukken te nemen, en om uw verblijfsvergunning te ontvangen.

Website:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Hoe de aanvraag doen?

Om een verblijfsvergunning voor studie aan te vragen, moet u:

 • Betaal je eerste termijn collegegeld.
 • Bereid uw ondersteunende documentatie voor. Dit omvat kopieën van je paspoort en toelatingsbrief, evenals bewijzen dat je jezelf tijdens je studententijd in Zweden financieel kunt onderhouden. Als je korter dan een jaar in Zweden verblijft, heb je ook een bewijs van een uitgebreide ziektekostenverzekering nodig.
 • Dien de online aanvraag in.
 • Betaal de aanvraagkosten.

Een volledig overzicht van de vereiste documentatie vindt u hier: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

Wanneer moet je solliciteren?

Aangezien de aanvraagprocedure voor een verblijfsvergunning lang kan duren, dient u deze aan te vragen zodra u uw bericht van toelating heeft ontvangen. De huidige wachttijd voor een verblijfsvergunning voor studies is drie maanden of langer, dus dien je aanvraag zo snel mogelijk in na betaling van je eerste termijn collegegeld. Een papieren aanvraag duurt veel langer dan een online aanvraag, dus indien mogelijk online aanvragen.

Visa en verblijfsvergunningen voor internationale studenten in Zweden zijn afhankelijk van de duur van je studie.

Verwerkingstijd

3 Months

Werkmogelijkheden

Als EU-burger mag u zonder werkvergunning in Zweden werken.

Niet-EU/EER-burgers hebben een werkvergunning nodig. De werkgever in Zweden vraagt namens u een tewerkstellingsvergunning aan.

Je mag werken zonder uurbeperking, maar je wordt aangeraden je studie niet te verwaarlozen. Je moet kunnen aantonen dat je studievoortgang hebt gemaakt en voldoende studieresultaten kunt laten zien.

Uren per week

0

Waarom heb je dit type visum nodig?

Uw visumaanvraag kan worden afgewezen als u geen bewijs kunt overleggen van de vereiste financiële middelen of als u onjuiste of onvolledige documenten verstrekt.