Keystone logo
Noorwegen

Studie Academische cursus in Noorwegen 2024

Verander valuta

Basis maandelijkse kosten van levensonderhoud

 • Huur in een gedeelde flat

  546
 • Aandeel nutsvoorzieningen

  64
 • Internet abonnement

  48
 • Lokaal vervoer

  68

Voorbeeld levensstijl kosten

 • Fastfood-combinatie

  11
 • bioscoopkaartje

  13
 • Pint lokaal bier

  9

Visumvereisten

Welk type visum heeft u nodig?

Visa naam

Studentenvisum (verblijfsvergunning voor studenten)

Prijs en valuta

USD 650

De verwerkingskosten voor het Noorse studentenvisum bedragen ongeveer US $ 650. De vergoeding kan worden gewijzigd.

Wie kan het visum aanvragen?

Komt u uit een van de Scandinavische landen (Zweden, Finland, Denemarken, IJsland) dan hoeft u geen verblijfsvergunning aan te vragen. Als je echter van plan bent om langer dan zes maanden in Noorwegen te studeren, moet je je melden bij een belastingkantoor in Noorwegen voor een identiteitscontrole en om je verhuizing naar Noorwegen door te geven.

Als je uit landen binnen het EU/EER/EFTA-gebied komt, kun je maximaal 90 dagen in Noorwegen studeren zonder een verblijfsvergunning voor studenten aan te vragen. U moet echter al een verblijfsvergunning voor studenten aanvragen voor een verblijf van meer dan 90 dagen in Noorwegen.

Als je van buiten het EU/EER/EFTA-gebied komt, moet je een verblijfsvergunning voor studenten aanvragen voordat je naar Noorwegen komt.

Waar kunt u de aanvraag doen?

Noorse ambassade of consulaat

Nadat u uw toelatingsbrief heeft ontvangen, dient u contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde Noorse ambassade of consulaat voor informatie over de aanvraagprocedure voor een studievergunning, en dient u zich aan te melden vanuit uw land van herkomst.

Hoewel sommige kandidaten online kunnen solliciteren vanuit Noorwegen of via een Noorse ambassade, zullen de meeste studenten een papieren aanvraagformulier moeten inleveren bij hun dichtstbijzijnde Noorse ambassade of consulaat.

Website:

Hoe de aanvraag doen?

Bij het inleveren van het aanvraagformulier voor een verblijfsvergunning voor studenten moet je ook je paspoort en andere benodigde documenten overleggen. U moet het volgende indienen:

 • Bewijs van toelating tot een goedgekeurd voltijds onderwijsprogramma
 • Een ingevuld aanvraagformulier
 • Ontvangst van betaling van de aanvraagtaks
 • Twee recente pasfoto's met een witte achtergrond
 • Bewijs van voldoende financiële middelen voor de gehele studieperiode, inclusief middelen om eventueel meereizend gezin te onderhouden, die op een Noorse bankrekening moeten staan (het kan moeilijk zijn om een rekening te openen bij een Noorse bank zonder een Noors persoonlijk nummer, dus u kunt stort het benodigde bedrag meestal op een door uw onderwijsinstelling ingestelde rekening). Je moet bewijzen dat je toegang hebt tot NOK 116.369 voor elk academisch jaar (10 maanden), wat ongeveer US $ 14.350 is. Als het verblijf wordt gefinancierd door middel van beurzen, studieleningen of andere overheidsfinanciering uit het thuisland, moet geldige documentatie bij de aanvraag worden gevoegd.
 • Bewijs dat u ergens kunt wonen (zoals een huis, appartement, slaapkamer of kamer in een studentenhuis)
 • Bewijs dat u Noorwegen zult verlaten wanneer uw verblijfsvergunning verloopt (meestal in de vorm van een retourticket)
 • Ingevulde en ondertekende UDI-documentchecklist (Norwegian Directorate of Immigration), die u moet afdrukken en samen met uw andere documenten moet inleveren

Wanneer moet je solliciteren?

De verwerkingstijden voor verblijfsvergunningen voor studenten variëren en kunnen twee maanden in beslag nemen, daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen.

De lengte van je studentenvisum is afhankelijk van de duur van je studieprogramma. Je verblijfsvergunning voor studenten kan ten minste een maand voor de vervaldatum worden verlengd via het online aanvraagportaal van Noorwegen. Om je werkvergunning te verlengen, moet je apart contact opnemen met de UDI en aantonen dat je voldoende vooruitgang hebt geboekt met studeren in Noorwegen.

Verwerkingstijd

2 Months

Werkmogelijkheden

Wanneer je een studentenverblijfsvergunning voor Noorwegen krijgt, mag je ook parttime werken voor maximaal 20 uur per week tijdens je studie en fulltime tijdens universiteitsvakanties.

Je kunt ook een arbeidskaart voltijds voor bepaalde tijd aanvragen als je kunt aantonen dat het werk relevant is voor je opleiding, of dat het noodzakelijk is om toegelaten te worden tot een vervolgopleiding binnen dezelfde opleidingsrichting – je moet een concreet aanbod hebben van de werkgelegenheid in dit verband.

Uren per week

20

Waarom heb je dit type visum nodig?

Uw visumaanvraag kan worden afgewezen als u geen bewijs kunt overleggen van de vereiste financiële middelen of als u onjuiste of onvolledige documenten verstrekt.