Zomercursus Italiaans artistiek herstel

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Italië heeft een artistiek en historisch erfgoed van uitzonderlijk belang, dat een zeer lange periode bestrijkt, en dat vaak de kunst van andere landen heeft geconditioneerd. Dit systeem van monumenten, kerken en musea vormt een referentiepunt voor iedereen die betrokken is of geïnteresseerd is in de kunstwereld. Valorisatie en beschikbaarstelling van deze middelen vereist de tussenkomst van professionals die kunnen bogen op een training waarin de historische en artistieke kennis wordt afgewogen tegen technische en wetenschappelijke vaardigheden, evenals hoge operationele vaardigheden.

Tijdens de twee weken durende zomercursus die Accademia di Belle Arti 'Aldo Galli' aanbiedt, krijgt u de gelegenheid om te leren hoe u schilderijen op canvas en op hout nieuw leven kunt geven, volgens de criteria van hedendaagse restauratie .

Schema: De cursus duurt 2 weken en duurt in totaal 60 uur. Lessen vinden plaats van maandag tot vrijdag, deeltijd, zowel 's morgens als' s middags.

Doel: de cursus is bedoeld voor afgestudeerden van de middelbare school, universitaire studenten of professionals uit andere vakgebieden, die de Italiaanse traditie van restauratie van cultureel erfgoed willen verdiepen of willen benaderen en de basisbegrippen en technieken willen leren, of met nieuwe willen experimenteren.

Methodologie en structuur

De cursus, opgevat als een traditionele restauratieworkshop , wordt gekenmerkt door een onmiddellijke benadering van praktisch werk in het laboratorium waar u, onder begeleiding van onze docenten, handmatig experimenteert met de basistechnieken van restauratie en conservering van schilderijen op canvas en op hout , ingrijpen op artefacten geleverd door de school. De theoretische noties komen aan bod tijdens praktisch werk.

Onder begeleiding van onze deskundige leraren, verwerft u de fundamentele vaardigheden om de analyse van de werken op een correcte manier te benaderen, de belangrijkste interventietechnieken gekoppeld aan de Italiaanse traditie van restauratie, de hulpmiddelen en de juiste wetenschappelijke taal .

Aan het einde van de cursus, gekenmerkt als een restauratieworkshop, heb je de basis geleerd om basale restauratie- en conserveringsinterventies op kunstwerken en artefacten in kaart te brengen.

Structurele restauratie - De eerste week is gewijd aan de structurele problemen van de schilderijen, zoals 1) consolidatie, voering, vermindering van tranen en kleine inlays met betrekking tot de schilderijen op canvas; 2) consolidatie van paneelschilderijen, insectenplagen (hout kan een voedselbron zijn of een nestplaats voor een verscheidenheid aan insecten zoals houtkotende kevers, termieten en larven), de vermindering van bellen in de picturale film, enz ..

Esthetische restauratie - De tweede week is gewijd aan de esthetische restauratie, zowel imitatief als met chromatische selectie (door de studie van de kleur, de stijl van het werk en de interventietechnieken).

De bezoeken aan de kerken Basilica di Sant'Abbondio, Cattedrale di Santa Maria Assunta (Duomo), Chiesa San Fedele, Pinacoteca Civica (Como), Isola Comacina, la Villa del Balbianello (Lenno) en Santa Tecla en San Giovanni (Torno) vertegenwoordigen een belangrijke leermethode en een culturele verrijking.

Studie plan

Structurele restauratie

Studie van de schildersezel schilderijen

De eerste stap bestaat uit een grondige studie van het schilderij en de definitie van de problemen, om de noodzakelijke interventie voor de restauratie en de toekomstige conservering vast te stellen. In deze fase leer je over de meest voorkomende soorten en oorzaken van degradatie van de schilderijen. Vervolgens gaat het parcours verder naar de bescherming van de picturale film door middel van beglazing, een onmisbare operatie zowel op schilderijen op canvas als op hout.

Ondersteunt restauratie

De volgende stap bestaat uit het herstellen van de steunen. Voering, Streep voering, hechten van snijwonden en schaafwonden, consolidatie van de verf met betrekking tot schilderijen op canvas met behulp van de vacuümtechniek; consolidatie en terugwinning van het houtdeel tegen aantasting door insecten en oplossingen voor verlies van verfhechting voor paneelschilderijen.

schoonmaak

Basiskennis van chemie zal worden opgedaan tijdens de reinigingsfase, zodat u dit kunt doen

begrijp de criteria voor het kiezen van de oplosmiddelen en hun gebruik. Gezien de complexiteit van de reinigingshandelingen, zult u werken op beperkte delen van het schilderij. Nadat de reiniging is voltooid, worden de ontbrekende delen gepleisterd met een spatel voor de schilderijen op canvas en met een borstel voor die op hout.

Esthetische restauratie

Verguldsel

Knikt zowel op gilache als op een missie. De leraar zal u (op eerder bereide tabletten) de verschillende fasen van het vergulden laten zien volgens het Italiaanse renaissancestelsel. Je kunt zowel echt als nep goud gebruiken.

Kleur

Opmerkingen over de theorie van kleuren. Tentoonstelling van kleuren die nuttig zijn voor het restaureren en voorbereiden van paletten.

Schilderij integratie

U verkrijgt de picturale retoucheermethode in tempera met afwerkingen met verniskleuren.

schilderij

Illustratie van natuurlijke en synthetische verven en hun gebruik.

Faculteit

Fabio Bernabei

In 1977 trad hij toe tot het restauratieatelier van schilderijen onder leiding van prof. Silvio Di Volo in Florence. Hij opende zijn eigen studio in 1983. Hij werkt voor belangrijke antiquairs, verzamelaars en religieuze instellingen, zowel in Italië als in het buitenland. Hij heeft les gegeven aan de Professional Training School van de provincie Siena. Hij heeft samengewerkt met de Local Health Authority voor de opname op de arbeidsmarkt van mensen met psychische problemen door middel van kunsttherapie. In de loop der jaren heeft hij hoge vaardigheden ontwikkeld in het restaureren van veertiende-eeuwse tafels en zich vervolgens gespecialiseerd in het restaureren van schilderijen uit de tweede Italiaanse negentiende eeuw. Hij creëerde ook, met behulp van oude technieken, enkele altaarstukken voor religieuze instellingen.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicentre of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural in ... Lees meer

Universally acknowledged for its great quality in manufacturing textiles – especially silk — this lakefront city was the epicentre of last century artistic and architectural avantgardes. A cultural institution that is the pride of this city and one of Italy finest schools of restoration, the Galli Academy joined the IED Group in 2009. Lees Minder