Zomer expeditie naar communistische monumenten van Bulgarije

Balkan Heritage Field School

Programma Beschrijving

Lees de Officiële Beschrijving

Zomer expeditie naar communistische monumenten van Bulgarije

Balkan Heritage Field School

eath

Het einde van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) markeert een keerpunt in de geschiedenis van Oost-Europa. Het ijzeren gordijn en de Koude Oorlog verdeelt Europa in twee delen. De nieuwe socialistische, pro-Russische regimes naar het Oosten zet de regio los van politieke en economische consensus van West-Europa - de zogenaamde Oostblok wordt gecreëerd. De ideologie van het communisme wordt opgelegd op alle gebieden van het openbare leven en het duurt bijna een halve eeuw. Zoals in alle eventuele andere tijdperken, cultuur en kunst zijn een spiegel van maatschappelijke processen en voor 45 jaar in Oost-Europa blijven ze sterk ondergeschikt aan de communistische ideologie en gecontroleerd door de regerende communistische partijen. Vandaag is de meest zichtbare en intrigerende bewijzen van deze periode zijn de gigantische monumenten en monumentale complexen gebouwd om mee te lang met de communistische landen. Na de ineenstorting van de socialistische regimes in Oost-Europa veel van deze monumenten verloren hun betekenis, maar nog steeds verdient aandacht voor hun monumentale esthetiek en artistieke waarde. In de steek gelaten en vertrokken met geen of slecht onderhoud ze iets brokkelen af ​​en verdwijnen uit het publieke geheugen, terwijl de lopende discussie over hun lot in Oost-Europese landen nog niet klaar is.

srykTijdens de Koude Oorlog Bulgaarse kunst cultuur bestaat op de nieuwsgierige grens van overlappende meerdere centra. Tussen Oost en West, lokale en globale, Bulgaarse kunst en architectuur te creëren hun meest succesvolle projecten in de periode als binnenlandse interpretaties van de wereldwijde trends op het moment. Als gevolg daarvan kan men getuige zijn eigenaardige reflecties van socialistisch realisme, gevolgd door het late modernisme. De monumentale gedenktekens zijn geen uitzondering op deze tendensen. Zij moeten iconische figuren en belangrijke data en gebeurtenissen in de geschiedenis van de nationale en de communistische partij te herdenken. De massa bouw van grootschalige monumenten in het land begint direct na de communistische staatsgreep in september 1944 en volg de historische jubilea in de komende decennia. De piek is de landelijke viering van het 1300-jarig bestaan ​​van de stichting van de Bulgaarse staat in 1981, gezien door sommige historici als een poging om de geschiedenis van de communistische partij verstrengelen met die van de Bulgaarse natie. Waarschijnlijk meest iconische symbool van deze viering is de Memorial House van de Bulgaarse Communistische Partij op de piek van Buzludzha.

De plotselinge verandering in het politieke systeem van het socialisme naar democratie na de 1989 plaatst deze materiële sporen van de afgelopen periode in een ideologisch vacuüm - ze zijn beroofd van hun ideologische lading en van de officiële publieke bewondering. Tegenwoordig hebben ze interessante en waardevolle dubbele documenten van twee opeenvolgende periodes in de geschiedenis van Europa en Bulgarije in het bijzonder te worden. Daarom is er een groeiende interesse in de richting van deze sites uit een breed scala van specialisten: sociologen, culturologists, kunsthistorici, architecten, enz. evenals kunstenaars en reizigers uit de hele wereld. Het onderwerp wordt steeds meer en meer aantrekkelijk en populair voor student onderzoek, afstudeerscripties en proefschriften in vooral hogescholen en universiteiten.

dy8lòsoort project: Field school & reeks van excursies voor kennismaking met het cultureel erfgoed van de socialistische (communistische) periode in Bulgarije met de nadruk op monumentale kunst en architectuur. Geschikt voor volwassenen (18 +) geïnteresseerd in kunst, geschiedenis, kunstgeschiedenis, architectuur, culturele antropologie van Oostblok tussen 1945 en 1990, alsmede fotografie (documentaire, artistieke en architectonische). profielen van de deelnemers kan variëren van studenten en professionals kenners.

Site / s: Acht tot tien monumenten en monumentale complexen gelegen in Bulgarije, van de hoofdstad Sofia in het Westen aan de Zwarte Zeekust naar het Oosten. De reis naar deze sites zullen worden georganiseerd door de Balkan Heritage Field School.

Periode in Focus van het ProjectDe socialistische periode in Bulgarije (1945-1989)

project locaties: Sofia, Buzludzha, Stara Zagora, Shumen, Varna

BHF partners in dit project: New Bulgarian University

Major field school topics / activiteiten: Een uitgebreide inleiding op het communistische tijdperk geschiedenis, kunst en architectuur in Bulgarije en de rol van de fotografie en propaganda. Excursies naar en foto-sessies op belangrijke en indrukwekkende Bulgaarse sites uit de zich in spectaculaire stedelijke en natuurlijke omgeving periode, behind-the-scene bezoeken en ontmoeting met kunstenaars en historici de hele weg van de hoofdstad Sofia naar de Zwarte Zee kust.

bestuurders: Emilia Kaleva, architect; Nikola Mihov, fotograaf

Data: 17 juni-1 juli, 2017

Deadline: Tot de plaatsen zijn gevuld of 10 mei 2017

Minimale lengte van het verblijf: Twee weken

Minimum leeftijd: 18

Aantal field school plaatsen beschikbaar: 12

project taal: Engels

ervaring vereist: Geen.

yulSpeciale vereistenHet project wordt niet aanbevolen voor mensen met speciale ziekten die kunnen worden verergerd tijdens de outdoor-activiteiten. Deelnemers dienen kleding en cosmetica die geschikt zijn voor warm en zonnig weer te brengen, maar moet ook voor te bereiden voor regenachtige, winderige en kille dagen. Zij worden ook verwacht voor te bereiden op de school veld door het lezen van zo veel aanbevolen waarden mogelijk voor het begin van het project. Het brengen van een eigen laptop (met muis en een USB flash drive) en een persoonlijke camera is aanbevolen maar niet verplicht (DSLR, compact, een slimme telefoon met de laatste generatie fotocamera). Alle deelnemers wordt gevraagd om het copyright release op alle grafische materialen die ze creëren / werken aan tijdens de expeditie (kaarten, tekeningen, fotografische beelden enz.) Naar de Balkan Heritage Foundation voor niet-commercieel gebruik.

Let op, de burgers van de EU, de EER, de VS, Canada, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland hebben visum niet nodig voor Bulgarije! Burgers van landen die hierboven niet zijn vermeld, dienen van tevoren te controleren, of ze visum nodig hebben voor het land!

De Field School

Dit veld de school biedt een unieke blik op de geschiedenis en de kunst van het communistische Bulgarije. Het doel is om de deur in de richting van het erfgoed uit de socialistische periode in Bulgarije en de Balkan te openen voordat internationaal publiek en bijdragen aan een evenwichtige evaluatie van de lopende publieke debat rond het behoud ervan of het slopen van heel Oost-Europa. Het is geen politieke ideologie niet te steunen, maar om de doelstelling valorisatie van communistische tijdperk monumenten met betrekking tot zowel de historische context en hedendaagse waarden ondersteunen. De provocerende titel van het project: Archeologie van het communisme van mening dat de huidige toestand van de monumenten in focus - verslechtert en verdwijnen veel van hen kijken een beetje zoals archeologische dan als historische bezienswaardigheden.

etykuHet veld school zal plaatsvinden voor de eerste keer in 2017. Het wordt voorgesteld als de eerste fase van een project op lange termijn rond de voormalige socialistische landen in de Balkan. Het zal worden geleid door: 1. Emilia Kaleva, architect. Zij omgaat met cultureel erfgoed behoud en re-integratie van de communistische tijdperk architecturale sites. In 2006 voltooide zij een onderzoeksprojecten over de architectuur en de kunst van de grootste Bulgaarse communistische tijdperk monument op de top van Buzludzha; en 2. Nikola Mihov, freelance, bekroonde fotograaf wiens werk combineert artistieke benadering met archiefonderzoek. Zijn eerste fotoboek "Vergeet uw verleden - monumentaal monumenten van het communisme" (2012) werd verwezen bij de school veld onderwerp. Het boek werd gekozen tot de beste fotoboeken van het jaar door de British Journal of Photography en genomineerd voor de Deutsche Börse Photography Prize (2014) - een van de meest prestigieuze prijzen in de wereld van de fotografie. Hij is mede-oprichter van het virtuele museum van de socialistische tijdperk grafische vormgeving in Bulgarije. Beiden spelen belangrijke rol in de groei van het algemeen belang in de richting van de communistische tijdperk erfgoed en de daarmee verband houdende discussie over de evaluatie en het behoud tussen academische en artistieke kringen.

De Archeologie van het communisme - Expeditie naar communistische monumenten van Bulgarije Field School Project bestaat uit de volgende modules: 1.Lectures en lezingen (inleidende en gespecialiseerde) over de culturele en historische context van het socialisme in Zuidoost-Europa; art, propaganda, architectuur en monumenten van de socialistische Bulgarije, enz.

 1. Vertoningen van thematisch verwante documentaires die zal worden gecombineerd, indien mogelijk, met ontmoetingen met de auteurs. Lezingen en screenings in Sofia zal worden gehouden op iconische locaties van Sofia culturele scene.
 2. Studiebezoeken aan sites / monumenten (in Sofia en het land) in combinatie met gespecialiseerde colleges ter plaatse over hun geschiedenis, context en de artistieke waarde.
 3. Foto-documentatie sessies onder professionele begeleiding van Nikola Mihov voor studenten geïnteresseerd zijn in de documentaire fotografie. Het is een kans voor iedereen om te leren en de methoden van de documentaire, artistieke en architectuurfotografie wanneer "ontmoetingen" de monumenten toe te passen.

Alle deelnemers zullen ontvangen:

 • De foto album VERGEET je verleden door N. Mihov;
 • Balkan Heritage Field School Certificate met vermelding van het veldwerk uur, educatieve modules en bezochte sites;
 • T-shirt.
wyrj

Het Programma

Onderwerpen van de presentaties en de studie-bezoekers gedurende de school veld:

 • Inleiding tot de historische en politieke context van de communistische tijdperk Bulgarije;
 • Inleiding tot de culturele en artistieke context van de communistische tijdperk Bulgarije;
 • De communistische tijdperk Monuments als onderdeel van de Visual Propaganda van het Time;
 • Inleiding tot de Bulgaarse communistische tijdperk architectuur;
 • Thema's en benaderingen in Monumentale Architectural Complexen in Bulgarije tussen 1945 en 1989
 • Тhematic Lectures on the Spot. Geschiedenis en Bijzonderheden van:
 • Het Monument van de Sovjet-leger, Sofia, 1954
 • Het Nationaal Paleis van Cultuur Complex en het Monument "1300 jaar Bulgarije", Sofia, 1981
 • Het monument "Banner of Peace", Sofia, 1979
 • Het monument op de piek van Buzludzha 1981
 • Het monument "Verdedigers van Stara Zagora", Stara Zagora, 1977
 • Het monument '1300 jaar Bulgaarse Staat ", Shumen 1981
 • Het Park-monument van de Bulgaarse-Sovjet Vriendschap, Varna, 1978
Deze school biedt programma's in:
 • Engels
Duur & Kosten
Deze cursus is Campus gesitueerd
Start Date
Startdatum
Juni 2019
Duration
Duur
2 weken
Voltijd
Locations
Bulgarije - Sofia, Sofia City Province
Startdatum : Juni 2019
Aanmeldingslimiet Vraag informatie aan
Einddatum Vraag informatie aan
Dates