Zomer archeologie cursus in Bulgarije

Balkan Heritage Field School

Programma Beschrijving

Lees de Officiële Beschrijving

Zomer archeologie cursus in Bulgarije

Balkan Heritage Field School

kd

Via Diagonalis (Via Militaris) werd de belangrijkste weg door het Balkanschiereiland in de Romeinse tijd toen het de stad Singidunum (het huidige Belgrado, Servië) op de rivier de Donau met Byzantium (Istanbul) verbonden is - de stad die later de hoofdstad van zou worden het Oost-Romeinse Rijk. De weg is ca. 1000 km (600 mijl) lang en loopt door grote belangrijke Romeinse steden als Naissus, Serdica, Philippopolis en Hadrianopolis. Het is de fundamentele verbinding tussen het westelijke deel van het Rijk en het Oosten. Het was ook de officiële route voor het leger het verplaatsen van de hele provincie.

Mansio Lissae, later omgedoopt tot Bona Mansio (Lat. Goed Station) is een van de weinige archeologisch geïdentificeerd Romeinse weg stations op de route van de Via Diagonalis. De eerste naam van de site is afgeleid van de nabijgelegen Thracische afwikkeling van Lissa. Mansio Lissae was een versterkte structuur, een van de vele, bedoeld om de hoofdweg te beschermen. Het is gelegen in de Thracische vallei, tussen de Romeinse steden van Serdica (moderne Sofia) en Philippopolis (moderne Plovdiv). Het station is in de vorm van een onregelmatige vierhoek, omringd door dikke muren met hoektorens. De ruïnes van het fort zijn nog zichtbaar hoog boven de grond. Tijdens de Ottomaanse periode werd hergebruikt en omgedoopt tot "Assar" - die in het Turks betekent "Fortress".

l7dDe allereerste investiagtions van de site beperkt waren klinkende greppels gegraven in 2002 binnen een Bulgaars-Franse archeologische campagne die tot doel had de oude erfenis van de regio te onderzoeken. De loopgraven hebben een dikke culturele laag van meer dan 3 meter in de diepte onthuld. De ruïnes van de vesting muren zo hoog als 4 meter werden ook opgegraven. De archeologen ontdekten Romeins aardewerk en munten uit de 2e en 3e CE. Toch is de chronologie en kenmerken van de structuur nog steeds onduidelijk.

Hoewel er geen moderne constructie dreigt het Romeinse culturele erfgoed, is de site beschouwd als bedreigd. Sinds de Romeinse archeologische waardevolle spullen trekken de belangstelling van veel mensen, gedurende de laatste decennia van de site is veranderd in een training bereik voor schatzoekers. Het gevaar van verdere vernietiging, evenals wetenschappelijke belangstelling voor de site, hebben dit project in beweging te zetten. Met de eerste in 2016 archeologische campagne BHF ook bedoeld om de aandacht van de lokale gemeenschap en het belang van de omliggende gemeenten te vestigen op deze bedreigde site op hun prioriteitenlijst voor de bescherming van cultureel erfgoed te zetten. Tot het huidige moment BHF is nog steeds de enige sponsor van de opgravingen en de volledige opbrengst van de school veld deelnamekosten voor het seizoen 2017 zal worden besteed aan de financiering van de archeologische campagne!

soort project: Field school & archeologische excavation.The verscheidenheid aan activiteiten en het professionalisme van het team en de flexibiliteit maken dit project geschikt voor zowel beginners als die welke zijn aangevoerd in een van beide Field of Klassieke Archeologie. Individueel programma en taakverdelingen zijn beschikbaar voor gevorderde studenten.

NB! Het project is vooral geschikt voor die graag intense ervaring op te doen met praktisch archeologisch werk: vooral technische documentatie (tekenen en fotografie), het vullen van de context lakens en inventaris kaarten, aardewerk lezen en statistieken, alsmede de voltooiing van de officiële veldrapporten!

rlyHet veld de school begon: 2016

plaats: Mansio Lissae - Roman Road Station, gelegen tussen de stadjes Septemvri en Vetren, het zuiden van Bulgarije.

project locatie: "Villa Terres" is een nieuw toeristisch complex met een spa-hotel en een wijnmakerij. Het is gelegen in het zuidelijke deel van het dorp Karabunar, 8 km van de snelweg afrit "Trakia" op de weg naar Velingrad. Tijdens het project werkdagen zullen alle deelnemers worden genomen van het hotel naar de website (die is gelegen op 8 km afstand) en weer terug.

Periode (s) van de bezetting: Roman, laat-Romeinse, Middeleeuwse

Major field school topics / activiteitenArcheologisch gebied van technieken en methoden voor het uitgraven en documentatie; Romeinse en laat-Romeinse vesting en architectuur; documentatie en het behoud van de Romeinse en laat-Romeinse vondsten (voornamelijk aardewerk), excursies naar belangrijke erfgoed in Thracië, Bulgarije.

BHF partners in dit project: Archeologisch Museum "Prof. Mieczyslaw Domaradzki", Septemvri, New Bulgarian University (Bulgarije)

Dig director & field school coördinatoren: Alexander Manev (PhD kandidaat in de archeologie, afdeling Klassieke Archeologie, Nationaal Instituut voor Archeologie en Museum, Bulgaarse Academie van Wetenschappen); Angela Pencheva (PhD kandidaat in de archeologie, Humboldt Universiteit, Berlijn; Balkan Heritage Foundation & Fieldschool Programm Coordinator)

kthl

Data

Spring seizoen NEW !!!:

 • Twee weken durende sessie 1: 29 april - 13 mei, 2017
 • Drie weken durende sessie 2: 29 april - 20 mei, 2017

Herfst seizoen:

 • Twee weken durende sessie 3: 26 augustus-9 september, 2017
 • Twee weken durende sessie 4 op: 9 september - 23 september 2017
 • Drie weken durende sessie 5: 26 augustus-16 september, 2017
 • Vier weken durende sessie 6: 26 augustus-23 september, 2017

Aanvraagtermijnen: Tot de plaatsen zijn gevuld of 1 april voor de lente het seizoen en 1 augustus voor het herfstseizoen, 2017

Minimale lengte van het verblijf voor de deelnemers: twee weken

Minimum leeftijd: 18 (16, als de deelnemer wordt begeleid door een volwassen familielid)

Aantal field school plaatsen beschikbaar: Maximaal 18

project taal: Engels

ervaring vereist: None

sfyjSpeciale vereisten: Deelname aan het project is niet aan te raden voor mensen met een zonne-allergie of andere speciale ziekten die kunnen worden verergerd tijdens de intensieve activiteiten in de buitenlucht. De gemiddelde september temperatuur in het gebied 25-30⁰ C of hoger. Alle deelnemers moeten kleding en cosmetica die geschikt zijn voor warm en zonnig weathervbut brengen moet ook voor te bereiden op mogelijke regenachtige, winderige en kille dagen. Alle deelnemers zullen naar verwachting ook voor te bereiden op de opgraving door het lezen van (minstens) de bHFS handboek hoofdstuk over archeologische opgraving technieken en methoden (leesmateriaal zal per e-mail naar alle ingeschreven studenten vóór het begin van het project worden verzonden)! De deelnemers zullen de instrumenten en apparatuur te vinden op de site te gebruiken en worden naar verwachting geen extra apparatuur mee te nemen.

Het Programma

Twee weken school veld sessies een minimum van 85 uur van veldwerk en trainingen, workshops, lezingen en rondleidingen als volgt: Veldwerk

 • Het beoefenen van elementaire opgraving technieken;
 • Het gebruik van hulpmiddelen en technieken werken;
 • Het creëren van het veld documentatie - veld journal, context en etiketten, plattegronden en doorsneden, foto's, etc.
 • Het identificeren en sorteren van archeologische vondsten;

Workshops

 • Archeologische documentatie van aardewerk (tekening, grafisch wederopbouw, fotograferen, beschrijving, enz.);
 • Het schoonmaken van aardewerk.
SFJLezingen
 • Inleiding tot de geschiedenis van het schiereiland en Thracië Balkan in de Romeinse en Late Antique Perioden (I-VI c CE.);
 • Mansio Lissae. Bronnen en bewijzen;
 • Romeinse nederzetting netwerk en wegennet in Thracië;
 • Aardewerk productie in Thracië tijdens de Romeinse en Late Antique perioden (I-VI CE);
 • Ontwikkeling en kenmerken van het vestingwerk systeem in Thracië in de Romeinse en Late Antique Perioden (I-VI CE);
 • Geschiedenis en Archeologie van Plovdiv;

veld Instructies

 • Stratigrafie en Chronologie;
 • Dating Artifacts and Materials;
 • Three Dimensional Plaatsing van Vondsten, functies en structuren;
 • Basic Field Methoden en praktijken voor Grondverzet en Documentatie;
 • Inleiding tot de Field Journal, Context Sheets, Logboek en andere vormen
 • Opgraving Voorbereiding. Voorlopige Indoor Research;
 • Opgraving Afronding. Post-Opgraving Werk en analyses;
 • Van het veld Storage: Herziening van Basic Methoden voor het blootleggen, "First Aid", Consolidatie in Situ, schoonmaak, sorteren, etikettering, documenteren en opslaan van keramische kunstvoorwerpen;

Rondleidingen met gids

 • Tour van de stad Plovdiv (de oude stad van Philippopolis), waaronder het Archeologisch Museum, de oude binnenstad wijk en de belangrijkste Romeinse monumenten;
 • De Romeinse fort "Trajan's Gate" - de militaire buitenpost aan de rand van Thracië.

NB! Let agenda van de volgende twee weken zitting (9 -23 september) zal dezelfde als de agenda van de tweede twee weken van de vier weken durende sessie!

De drie weken durende sessie levert een minimum van 120 uur veldwerk en trainingen, workshops, lezingen en rondleidingen waarin alle die van de twee weken durende sessie in aanvulling op de volgende:

 • Bijkomende en meer omvattende gebied van training en praktijken het werk;

Lezingen:

 • Romeinse numismatiek in Thracië (I - VI CE);
 • Geschiedenis en Archeologie van Diocletianopolis;

Workshops:

 • Roman & Laat-Romeinse aardewerk Conservation (3-daagse cursus);

Rondleidingen naar:

 • Tour van de Romeinse stad en de oude spa complex van Diocletianopolis;
 • De Late antieke fort "Peristera", nabij de stad Peshtera.

De vier weken durende sessie levert een minimum van 180 uren veldwerk en trainingen, workshops, lezingen en rondleidingen waarin alle die van de drie weken durende sessie in aanvulling op de volgende:

 • Bijkomende en meer omvattende gebied van training en praktijken het werk;

Lezingen:

 • Geschiedenis en Archeologie van de Romeinse stad van Serdica (de moderne Bulgaarse hoofdstad - Sofia);

Workshop:

 • Behoud van de Metal Artifacts (3-daagse cursus)

Rondleidingen naar:

 • de Romeinse stad van Serdica (de moderne stad Sofia);
Deze school biedt programma's in:
 • Engels
Duur & Kosten
Deze cursus is Campus gesitueerd
Start Date
Startdatum
Oct. 2019
Duration
Duur
2 - 4 weken
Voltijd
Locations
Bulgarije - Sofia, Sofia City Province
Startdatum : Oct. 2019
Aanmeldingslimiet Vraag informatie aan
Einddatum Vraag informatie aan
Dates