Post-fundamentele discours theorie in de alfa- en sociaal-wetenschappelijk onderzoek

Helsinki Summer School

Programma Beschrijving

Lees de Officiële Beschrijving

Post-fundamentele discours theorie in de alfa- en sociaal-wetenschappelijk onderzoek

Helsinki Summer School

Post-Fundamenteel Discourse Theory in de Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen Research

ORGANISATOR:

Faculteit Politieke en Economische Studies

Verwante Degree Programma:

  • Masteropleiding in Global Politics and Communication
  • Masteropleiding in Europese en Scandinavische Studies

DATA:

8.-2017/08/24

PRIJZEN:

850-1400 EUR

Met dank aan:

5 ECTS

COÖRDINATOR:

Taavi Sundell

Target studenten

Bachelor, master en promovendi. Geen vereisten, maar eerdere studies in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen worden aanbevolen.

Synopsis

In deze turbulente tijden, is het belangrijk om zich te concentreren op de stichtende processen en de fundamenten van onze sociale en politieke leven. Veel structuren, identiteiten en ideeën die we hebben genomen voor verleend, van democratie en gelijkheid aan het idee van de waarheid zelf, zijn betwist in de afgelopen jaren. Door middel van theoretische discussies en empirische voorbeelden, deze cursus verkent de manieren waarop na de fundamentele gedachte van nut kunnen zijn in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen om deze verschijnselen aan te pakken. Een focus op het discours en betekenis-maken is een eigentijdse megatrend binnen de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Binnen deze grotere trend, post-fundamentele discourstheorie vormt een kritisch kader waardoor de politieke en betwiste aard van de verschillende verschijnselen te begrijpen. Door het verschuiven van de focus van het nemen van politieke, economische en sociale concepten tegen de nominale waarde van de manieren waarop betekenis-making vindt altijd plaats door middel van voorwaardelijke concepten, verhandelingen en structuren waarin we wonen, zullen na de fundamentele discourstheorie de studenten een duidelijke en bieden productief perspectief van waaruit ze hun onderwerpen die van belang te benaderen. De cursus bespreekt verschillende benaderingen van post-fundamentalisme en geeft studenten de mogelijkheid om hun eigen perspectief op dit nieuwe terrein te ontwikkelen.

Leerdoelen

De cursus introduceert de studenten de basis van post-fundamentele discours theorie en geselecteerde gerelateerde perspectieven binnen de post-fundamentele traditie in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. De studenten zullen worden ingevoerd om deconstructie, retoriek, en de psychoanalyse, met name op basis van auteurs zoals Jacques Derrida, Jacques Lacan, Ernesto Laclau en Chantal Mouffe, zo centraal in deze traditie. De studenten zullen in staat zijn om de verschillen tussen deze verschillende benaderingen en het werk van auteurs op het gebied van post-fundamentele theorie vast te stellen, en het nut ervan voor specifieke onderzoeksdoeleinden te beoordelen. De bredere doel van de cursus is om te leren om deel te nemen in de theoretische discussies binnen de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen en deze te verbinden met empirisch onderzoek binnen deze gebieden. Door middel van opdrachten met de docenten in de loop, evenals het werk gedaan op de groepspresentaties, wordt de cursus ook de studenten een kans om meer diepgaande kennis vergaren op de gekozen aanpak en onderwerp alsook om waardevolle vaardigheden te verwerven in de voorbereiding en commentaar op academische presentaties.

Methoden natuurlijk formaat en onderwijs

De cursus bestaat uit lezingen en workshops gegeven door de Finse en internationale experts op het gebied na de fundamentele theorie, keynote lezingen door gerenommeerde wetenschappers, mini-conferenties en paneldiscussies opgebouwd rond specifieke theoretische en actuele (bv, populisme, economie, democratie) thema's, excursies en sociale activiteiten, evenals groepswerk en laatste groep presentaties van de studenten. Deelnemende promovendi kunt papers presenteren op hun lopend onderzoek in de mini-conferenties.

Tijdens de cursus de belangrijkste vorm van leren zal een lezing in de ochtend, gevolgd door een workshop in de middag door een deskundige op een specifieke benadering binnen de post-fundamentele traditie, zoals deconstructie, psychoanalyse, discourstheorie of conceptueel geschiedenis. Tijdens de lezing zal de leerkracht een algemene inleiding tot een bepaald onderdeel van de post-fundamentele traditie bieden, situeren in relatie tot andere theoretische benaderingen, en bespreek de toegevoegde waarde voor de analyse van bepaalde onderwerpen. De workshop op zijn beurt zal zich richten op reflecties van studenten over de lezing en de lectuur toegewezen in verhouding tot het, evenals op de manieren waarop zij meer van hun eigen onderwerpen kunnen leren door middel van deze aanpak.

Voordat de cursus begint in Helsinki worden twee pre-gangen opdrachten worden ingevuld door de deelnemers. Zij zullen schrijven (i) een 500 woord motivatiebrief zichzelf en de onderwerpen die van belang, waarop ze willen na te denken over in het kader van de cursus introduceren; uitleggen waarom ze deze onderwerpen en deze cursus hebben gekozen; en geven een overzicht van hun vorige kennis van de post-fundamentele theorie. Als de tweede pre-cursus opdracht zullen de studenten worden voorzien van een gecompileerde bibliografie van de post-fundamentele theorie van waaruit ze een tekst selecteren om op reflecteren in de vorm van (ii) een 500 woord mini essay.

Op basis van deze pre-gangen opdrachten zullen de studenten worden toegewezen aan kleine themagroepen voor groepswerk en laatste presentaties tijdens de cursus. De groepen zullen werken aan een presentatie op een gekozen onderwerp uit een bepaalde post-fundamentele perspectief in de loop en presenteren die aan het eind van de cursus. Zij krijgen feedback op de presentaties van hun collega's en docenten van de cursus.

De studenten zullen ook schrijven individueel korte papers in de loop over onderwerpen die door de organisatoren.

Middelen en beoordelingscriteria

Pass / fail op basis van participatie tijdens lezingen, workshops en andere activiteiten; individuele opdrachten; en groepswerk.

Deze school biedt programma's in:
  • Engels
Duur & Kosten
Deze cursus is Campus gesitueerd
Start Date
Startdatum
Aug. 2019
Duration
Duur
17 dagen
Voltijd
Price
Prijs
850 EUR
850-1400 EUR
Locations
Finland - Helsinki
Startdatum : Aug. 2019
Aanmeldingslimiet Vraag informatie aan
Einddatum Vraag informatie aan
Dates
Aug. 2019
Finland - Helsinki
Aanmeldingslimiet Vraag informatie aan
Einddatum Vraag informatie aan