Antropologie van voedsel en eten: inzicht in zichzelf en anderen
The Umbra Institute
Belangrijke informatie
Campuslocatie
Perugia, Italië
Talen
Italiaans
Studieformaat
Op de campus
Duur
Informatie aanvragen
Tempo
Informatie aanvragen
Collegegeld
Informatie aanvragen
Deadline voor aanmelding
Informatie aanvragen
Eerste startdatum
Oct 2023
Invoering
Deze cursus behandelt voedselgerelateerde kwesties vanuit een antropologisch perspectief. Het onderzoekt de rol die voedsel speelt bij het vormen van: groeps- en persoonlijke identiteiten; etnische voorkeuren in een geglobaliseerde wereld; religieuze grenzen door rituelen, taboes en vermijdingen; en revitalisering van lokale en mondiale gemeenschappen. Door middel van leesopdrachten en etnografisch onderzoek in de stad Perugia, zullen studenten onderzoeken hoe voedseltradities en lokaal voedsel in tijd en ruimte worden gehandhaafd en getransformeerd, en hoe culinaire kennis wordt gebruikt om culturele verbondenheid en verschillen te markeren. De cursus zal zich richten op voedsel als cultureel erfgoed door een analyse van culinair toerisme, voedsel in stedelijke omgevingen, de cultuur van restaurants en UNESCO-bescherming van bedreigde diëten. Verder zal het genderperspectieven op het lichaam toepassen en de machtsdynamiek in Italiaanse gezinnen analyseren door middel van voedselconsumptie en bereiding. Studenten bestuderen voedsel als een plaats van culturele overdracht, maar ook van onenigheid en verzet. De cursus omvat een etnografisch project van een semester over restaurants en verkopers van straatvoedsel in Umbrië. Door middel van deze oefeningen in kwalitatief onderzoek raken studenten betrokken bij origineel onderzoek in en buiten de klas.